ZJAWISKO SAMOZAOPATRZENIA W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH WEDŁUG KLASY MIEJSCOWOŚCI ZAMIESZKANIA W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEJ KONSUMPCJI – R. Głowicka-Wołoszyn, A. Kozera, J. Stanisławska

Tym razem zachęcam do zapoznania się z problematyką samozaopatrzenia gospodarstw domowych autorstwa R. Głowickiej-Wołoszyn, A. Kozery i J. Stanisławskiej.

 

Abstrakt. W ostatnich latach, na skutek poszerzającej się oferty towarów i usług tworzonych przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii, problem zrównoważonej konsumpcji w aspekcie społeczeństwa i gospodarki nabiera większego znaczenia. Spożycie naturalne żywności pochodzącej z własnego gospodarstwa rolnego i działki wpisuje się w trend zrównoważonej konsumpcji. Żywność pochodząca z własnego gospodarstwa rolnego nie przechodzi bowiem przez fazę obrotu i przez rynek. Celem pracy jest określenie poziomu i struktury samozaopatrzenia w żywność gospodarstw domowych według miejsca zamieszkania w Polsce w latach 2005 i 2013, w aspekcie zrównoważonej konsumpcji. Podstawowe źródło informacji stanowią dane jednostkowe pochodzące z badań GUS (2014), które opracowano z wykorzystaniem metod statystyki opisowej. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań stwierdzono, że rola samozaopatrzenia w gospodarstwach domowych w Polsce maleje, ale w wiejskich nadal odgrywa ważną rolę. Wynika to z utrwalonych przez lata tradycji i wzorców spożycia. Samozaopatrzenie w żywość jest bowiem jednym z głównych czynników wpływających na kształtowanie wzorców konsumpcji żywności, zwłaszcza wiejskich gospodarstw domowych.

 

czytaj całość