Pradawne ziarno
Jeśli ktoś jeszcze nie słyszał o tym projekcie, to myślę, że warto nadrobić zaległości. To niezwykle interesujący projekt stworzony przez Grupę Operacyjną EPI tworzącą konsorcjum pod nazwą PRADAWNE ZIARNO. Celem grupy jest opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie technologii uprawy, przetwórstwa i wprowadzenia do obrotu innowacyjnych produktów z pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej.
http://www.pradawneziarno.pl/aktualnosci/
Grupy docelowe projektu
- Rolnicy
- Przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego
- Konsumenci
Skład Konsorcjum:
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy (UTP) – LIDER; http://www.utp.edu.pl/pl/; http://wr.utp.edu.pl/
- Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (KPODR); http://www.kpodr.pl/
- Wytwórnia Makaronu BIO Aleksandra Babalska, Pokrzydowo; https://biobabalscy.pl/
- Spółdzielnia Produkcji Spożywczej ,,TOSTA”, Bydgoszcz; https://www.tosta.com.pl/
- Województwo Kujawsko-Pomorskie (Urząd Marszałkowski) Toruń; https://www.kujawsko-pomorskie.pl/
- Rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne:
- Anna Stępień, Tuchola, woj. kujawsko-pomorskie
- Mateusz Brzozowski, Budziszewo, woj. kujawsko-pomorskie
- Jacek Plotta, Trzcińsk, woj. pomorskie; http://podr.pl/ekobaza/plotta-jacek/
- Regina Umerska, Zblewo, woj. pomorskie; http://podr.pl/ekobaza/umerscy-miroslaw-regina/
- Mirosław Serafinowicz, Grabina Wielka, woj. wielkopolskie; http://www.ecograbina.eu